Zelfsturende teams, netwerkorganisaties en faciliterend leiderschap zijn allemaal management trends die laten zien hoeveel belang er tegenwoordig wordt gehecht aan goed functionerende teams . Maar alhoewel er in elk teams wel eens geklaagd wordt over ‘de manier waarop de dingen gaan bij ons’, blijkt het vaak lastig om dat bespreekbaar te maken. Er ontstaan discussies, er komen emoties bij kijken en groepsleden kunnen zich makkelijk aangevallen of afgewezen voelen. Dit kan de effectiviteit en de sfeer aantasten. Soms lost een groep zoiets zelf op, en soms heeft een groep een externe prikkel nodig om in beweging te komen. De Strookfabriek levert die prikkels middels workshops, trainingen en begeleidingstrajecten.
Wat is onze aanpak? Onze aanpak bestaat eruit dat we zo snel mogelijk een vrije ruimte creëren. Een ruimte waar het veilig is, waar gelachen mag worden en waar de teamleden hun eigen onderzoek mogen doen. Daarnaast ontwikkelen we in die ruimte een gemeenschappelijke taal om met elkaar in gesprek te gaan over wat we zien en ervaren. Dat doen we door een combinatie van Transactionele Analyse (TA) en improvisatie theater.
TA is een rijk model dat op een eenvoudige en diepgaande manier inzicht geeft in gedrag, communicatie en teamprocessen. Het beschrijft hoe gedragspatronen ontstaan en hoe we ze in stand houden. Omdat er in dit model al veel gebruik wordt gemaakt van theater termen (rollen, spelen, scripts) is het voor ons heel logisch om het te combineren met werkvormen uit het Improvisatie theater. Improvisatie is een speelse manier om mensen in beweging te krijgen. Het is uitdagend, spannend en geeft ook plezier. Bovendien biedt het de mogelijkheid aan teamleden om nieuwe samenwerkingsvormen uit te proberen. Improviseren vereist nu eenmaal dat je je eigen ideeën loslaat en reageert in het hier en nu.
Wat gaan we doen? Bijvoorbeeld:
- Korte workshop geschikt voor een teamdag of een energiek intermezzo binnen een langere vergadersessie.
Centraal staat: plezier van improvisatie- en associatie spelen. Mensen komen los van hun normale ‘werkrol’ en experimenteren met andere mogelijkheden. Door te spelen met rollen ontstaat er ruimte om op een andere manier naar elkaar en naar zichzelf te kijken.
- Team training
Centraal staat: verbetering van communicatie, meer openheid in het team, (h)erkennen en doorbreken van niet constructieve patronen en ruimte voor nieuwe samenwerkingsvormen.
Na een vrolijke warming up en experimenteren met verschillende ‘rollen’, gaan we een aantal veel voorkomende ‘spelen’ binnen uw organisatie op de bühne brengen. Gaandeweg ontstaat de afstand om er met humor naar te kijken, het inzicht hoe deze ‘spelen’ in stand worden gehouden, en ruimte om een nieuw ‘spel’ te ontwikkelen.
- Team training en coaching traject
Centraal staat: ontwikkeling van het team door aandacht van zowel de onderlinge patronen ( spelen) als de individuele en organisatie scripts die het spel in stand houden. Naast de ‘rollen’ en ‘spelen’ kijken we ook naar het ‘script’ dat aan deze patronen ten grondslag ligt. Dit script is de bril waardoor organisaties, teams en individuen kijken naar hun werk en de omgeving. Welke ervaringen en overtuigingen zijn daarin leidend? En belangrijker: dragen die bij aan de teamontwikkeling of werken ze juist als belemmering?Inzicht in dit onderliggend script geeft de ruimte om nieuwe keuzes te maken en herbesluiten te nemen.
In dit traject is individuele coaching, naast de themabijeenkomsten aan te bevelen.
De Strookfabriek is een nieuw initiatief van Angèle Verkaaik en Sandor Barsony.
Sandor en Angèle vinden elkaar in een oprechte nieuwsgierigheid naar mensen en in kernwoorden als eenvoud, humor, praktisch toepasbaar en respect.