Ondanks de focus op onszelf als individuele, unieke persoonlijkheid, zijn we als mens ook onderdeel van een groter geheel: de aarde, het ecosysteem, de gemeenschap, familie en de organisatie waarin we werken. Een systemische invalshoek geeft vaak een andere, wezenlijke kijk op de vraag waarmee je worstelt, of een onverwachte blik op de organisatie.
Kenmerkend voor systemen is dat iedereen een plek heeft en niemand buiten gesloten kan worden. Gebeurt dat wel, raakt het systeem uit evenwicht. Verder is er binnen elk systeem een ordening, een soort wetmatigheid hoe mensen zich ten opzichte van elkaar verhouden. Wordt deze ordening niet gerespecteerd, ontstaan er wrijvingen en onrust binnen het systeem en bij de individuen. Daarnaast is het van belang dat er balans bestaat tussen geven en ontvangen. In sommige systemen is die balans verstoord.
In de begeleiding gaan we na wat je vraag te maken heeft met jouw systeem van herkomst of met het systeem van de organisatie waarin je werkt. Wat zijn systemische thema’s en hoe hebben die geleid tot jouw overlevingsstrategie in leven en werk? Waar we naar toe werken is: bewust kunnen kiezen om ofwel te reageren op basis van ervaringen uit het verleden, ofwel anders te handelen in het hier en nu.
coaching supervisie systemisch werk intervisiebegeleiding teamcoaching training